Medewerker klantenservice – Tempo-Team – Leeuwarden

JobID = 32a0.07

Instagram, Facebook, Twitter en chat. Viadeze kanalen hebben de klanten van PostNL jou nodig! Wil jij eenbetaalde training volgen, je creativiteit uiten en jezelf flexibelinroosteren. Dat kan bij PostNL webcare.

AlsWebcare medewerker werk je via social media voor PostNL. Viaverschillende social media-kanalen ga je reageren op vragen enklachten van klanten. Zij maken gebruik van de producten endiensten van PostNL. Jouw creativiteit speelt hierin eenbelangrijke rol! Jij maakt van ieder bericht iets leuks waar deklant direct iets aan heeft.

Wat bieden wijjou

Wie benjij

Naast dat je vanaf 30november beschikbaar dient te zijn, ben je ook…

Wat ga jedoen

Als webcare-medewerker benjij een échte multitasker. Jij houdt alle social media-kanalen inde gaten. Daarnaast reageer je op de Nederlandstalige énEngelstalige berichten die binnenkomen. Jij mag jouw creativiteituiten. Je bent namelijk zelf baas over jouwwerkzaamheden.

Waar ga jewerken

Cendris kan zichzelf hetbeste omschrijven als aanpakkers met verantwoordelijkheidsgevoel.Dit bedrijf staat open voor nieuwe ideeën en dragen deze aan.Teamplayers die gezamenlijk gaan voor het beste resultaat. Wijgeven je de ruimte én flexibiliteit om bij te dragen aan ons succesen jezelf te ontwikkelen. Want samen zorgen we voor tevredenklanten.

Hebjij interesse in de vacature van webcare medewerker bij PostNL ofnog een vraag? Solliciteer dan snel of neem contact met ons op via:038 426 19 78, mail: [email protected]

Uiteraardstaat deze vacature open voor iedereen die zich hierinherkent.

Lees meer…