Medewerker klantenservice – ING – Leeuwarden

JobID = 51d0.07

Deze vacature wordt vervuld in samenwerking metRandstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik danop ‘solliciteren op werkgever site’. Je wordt dan directdoorgestuurd naar Functieomschrijving Voor ING zijn wij op zoeknaar een klantenservice medewerker om alle vragen van particuliereklanten telefonisch te beantwoorden. Voor vragen overInternetbankieren, Betalen en Sparen draai jij je hand niet om! Benjij dé persoon die de klant professioneel te woord kan staan? Enben jij proactief en klaar voor een nieuwe stap in je carrière? Danis de functie als klantenservice medewerker bij ING wellicht ietsvoor jou. wat bieden wij jou Een bruto-uurloon van € 14,61Bandbreedte van 28-36/ 30-38/ 32-40 uur per week Baan metontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden Een betaalde fulltimetraining van 4 weken Uiteraard behoort thuiswerken tot demogelijkheden wie ben jij Je kunt goed luisteren en de juistevragen stellen tijdens een gesprek met de klant. Jouw doel alsklantenservice medewerker is om snel in beeld te brengen welkeinformatie of ondersteuning er nodig is om een goede service tekunnen bieden! Het is belangrijk dat je besluitvaardig bent en deleiding in een gesprek weet te behouden. Na het telefoongesprek legje het klantcontact vast in de systemen, volgens wet- enregelgeving. Verder vragen we van je; MBO 4 werk- en denkniveau Inbezit van de WFT-Basis, of je bent bereid je WFT-Basis certificaatop korte termijn te behalen. Uiteraard op kosten van Randstad Bijvoorkeur al ervaring in een telefonische klantcontactfunctie Jebent stressbestendig, empatisch en staat open voor feedback Eenflinke dosis enthousiasme om bij deze gave werkgever aan de slag tegaan! wat ga je doen In Leeuwarden handelen we voor ING alleklantcontacten en klantverzoeken af op het gebied van dagelijksebankzaken (Betalen, Sparen en de zogenaamde Events). Op jaarbasisspreken we 5,5 miljoen klanten, verwerken we 2 miljoenklantverzoeken, en zijn er contacten via chat en webcare. Binnendeze grote organisatie bestaat jouw rol uit het telefonisch tewoord staan van particuliere klanten. Je beantwoord de vragen vande klant en probeert de klant te voorzien van een goed advies. Deene klant belt je omdat hij geen toegang kan krijgen tot zijninloggegevens voor het internetbankieren. De andere klant belt metde vraag hoe hij een nieuwe spaarrekening kan aanvragen. Jij staatde klant telefonisch te woord met een passend en volledig antwoord.Je probeert de klant te voorzien van een goed advies waarmee deklant uit de brand is geholpen. Zowel jij als de klant hangenvervolgens met een tevreden gevoel op. waar ga je werken HetCustomer Loyalty Team van ING bestaat uit een hechte groepcollega’s die dagelijks klanten te woord staan over hun bankzaken.Dit doet ING op een bijzondere manier van werken, namelijk viaAgile werken. Agile werken houdt in dat je in zelfsturende teamsterecht komt waarbij je elkaar elke dag een stukje beter probeertte maken. Dit doe je bijvoorbeeld door te dagstarten en elkaar vanfeedback te voorzien. Dit geeft jou veel zelfstandigheid enafwisseling in je werk, doordat je zelf met je collega’s takenverdeelt. De openingstijden van deze afdeling zijn maandag tot enmet vrijdag van tot en zaterdag van tot Van jou wordt enigeflexibiliteit verwacht. ING vraagt van jou dat je één avond perweek en één zaterdag per maand beschikbaar bent. De gesprekken voordeze functie vinden begin december plaats. De startdatum zal beginjanuari 2021 zijn. Is dit de functie waar jij naar op zoek bent? Enben jij de perfecte kandidaat voor deze vacature? Twijfel dan nieten solliciteer nu! We nemen vervolgens zo snel mogelijk contact metje op. Uiteraard staat deze vacature open voor iedereen die zichhierin herkent. Sollicitatieprocedure Je maakt een ‘mijn Randstad’account aan om te kunnen reageren op onze vacatures. Dit doe jeautomatisch wanneer je voor het eerst een sollicitatie afrond bijRandstad, heel eenvoudig dus. Via je ‘mijn Randstad’ account beheerje gemakkelijk je gegevens en gaan je volgende sollicitaties nogsneller!

Lees meer…